Salt la conținutul principal

Concediu fara plata pentru formare profesionala

Concediul fara plata pentru formare profesionala reprezinta o forma de sprijin acordata salariatilor care doresc sa-si imbunatateasca competentele profesionale. Acest tip de concediu este reglementat de Codul muncii si vizeaza situatiile in care angajatul doreste sa participe la cursuri, traininguri sau alte forme de formare profesionala din propria initiativa, fara a implica costuri pentru angajator.

Acordarea concediilor pentru formare profesionala

Codul muncii prevede doua tipuri de concedii pentru formare profesionala:

  • Concediu platit pentru formare profesionala – acordat de regula atunci cand angajatorul initiaza participarea la cursuri in beneficiul dezvoltarii competentelor necesare in cadrul companiei.

  • Concediu fara plata pentru formare profesionala – acordat la cererea salariatului, atunci cand acesta doreste sa urmeze o formare profesionala independenta, care poate fi legata sau nu de activitatea pe care o desfasoara in companie, potrivit art. 155 alin. (1) din Codul muncii.

Articolul 154 - Codul muncii

(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.

(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

Exemplu: Un angajat din departamentul de vanzari doreste sa participe la un curs de marketing digital pentru a-si dezvolta abilitatile in acest domeniu. Desi nu este o cerinta directa a postului sau, acesta poate solicita un concediu fara plata pentru formare profesionala.

Dreptul angajatorului de a refuza concediul pentru formare profesionala in situatii exceptionale

Concediul fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea angajatului, iar angajatorul are dreptul de a respinge cererea doar daca absenta angajatului ar cauza un prejudiciu grav activitatii. Astfel, salariatul trebuie sa ofere angajatorului o notificare din timp pentru a se putea organiza.

Articolul 155 - Codul muncii

(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Exemplu: Intr-o companie mica, unde doar un singur contabil se ocupa de evidentele financiare, solicitarea acestuia pentru un concediu de formare profesionala in perioada de raportare fiscala poate fi respinsa de angajator, intrucat absenta ar afecta semnificativ functionarea firmei.

Procedura de solicitare a concediului fara plata pentru formare profesionala

Pentru a solicita un concediu fara plata pentru formare profesionala, salariatul trebuie sa depuna cererea cu cel putin o luna inainte de data dorita de incepere. In aceasta cerere, trebuie sa fie specificate:

  • Data de inceput si durata formarii profesionale.

  • Domeniul de studiu sau pregatire.

  • Denumirea institutiei sau a organizatiei unde se va desfasura formarea profesionala.


Articolul 156 - Condul muncii

(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.

Posibilitatea de fractionare a concediului pentru formare profesionala

Codul muncii permite fractionarea concediului pentru formare profesionala pe parcursul unui an, ceea ce poate fi foarte util in cazul unor programe de studiu de lunga durata sau pentru sustinerea de examene intermediare si de promovare.

Articolul 156 - Codul muncii

(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Drepturile salariatului in perioada concediului de formare profesionala

Pe durata concediului pentru formare profesionala, angajatul beneficiaza de anumite drepturi legale:

  • Durata concediului nu afecteaza dreptul la concediul de odihna anual.

  • Este considerata perioada de munca efectiva in ceea ce priveste vechimea in munca.

  • Salariatul isi pastreaza drepturile prevazute de contract, cu exceptia dreptului la salariu pentru perioada concediului fara plata.

Importanta vechimii in munca

Perioada petrecuta in concediu pentru formare profesionala se considera vechime in munca. Acest aspect este esential pentru angajatii care sunt interesati de continuitatea vechimii pentru a obtine anumite drepturi legale, cum ar fi promovarea in functie, accesul la beneficii legate de anii de munca sau calificarea pentru o pensie mai avantajoasa.

Concediu de formare profesionala platit in cazul nerespectarii obligatiilor angajatorului

Angajatorul este obligat, in unele cazuri, sa acopere cheltuielile de formare profesionala a salariatilor, iar daca nu indeplineste aceasta obligatie, salariatul are dreptul la un concediu de formare profesionala platit, de pana la 10 zile lucratoare sau echivalentul a 80 de ore, conform articolului 157 alin. (1) din Codul muncii.

Exemplu: Daca un angajat este repartizat pe un post tehnic ce presupune cunostinte actualizate in utilizarea unui soft specific, iar angajatorul nu asigura formarea necesara, angajatul poate solicita un concediu platit pentru formare profesionala. Astfel, el va urma un curs de specializare in afara companiei, iar angajatorul va fi obligat sa-i plateasca acest concediu.

Concediul fara plata pentru formare profesionala este o oportunitate importanta pentru dezvoltarea personala si profesionala a angajatilor, oferind posibilitatea de a acumula noi competente fara a afecta vechimea in munca sau alte drepturi. Totusi, trebuie sa existe un echilibru intre nevoile de formare ale salariatilor si cerintele companiei, iar solicitarea unui astfel de concediu trebuie planificata si justificata adecvat.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!